Deník z Norska - říjen 2022

image

Jací jsou Norové houbaři?

Tolik jsme se s Tomem těšili, že vyrazíme do lesa a nasbíráme houby, které si pak doma uvaříme. Je to šílené říct, ale nebyla jsem na houbách více jak 11 let. Ano, podzim jsem neviděla 11 let. Je to nádherné období, které přináší takové bohatství v podobě hub. Nevěděli jsme co od Norů čekat a říkali jsme si, že houby budou určitě vybrané a člověk musí mít svá tajná místa. Norové mají houby rádi a vědí, že jich v lese roste dost, ale houbařit nechodí. Občas si skupina lidí najme mykologa, který s nimi jde do lesa a  řekne jim, která houba je jedlá. Ta tradice předávání lásky k houbaření z generace na generaci tady není tak silná jako v České republice a v houbách si Norové nevěří. Tím líp pro nás ... protože my za poslední týden neměli k večeři snad jen houby na pivu a houby na modro :D.
image

Recept na skandinávský skořicový šnek

S přicházející zimou se všechny skandinávské pekárny zaplní skořicovými šneky a bochánky. Když jsme se přistěhovali v dubnu, tak byla skořice cítit opravdu všude. Bohužel se u nás doma pouze skořice nechytla, a proto jsem recept upravila a místo skořice jsem namíchala perníkové koření. A měl to úspěch:

RECEPT NA SKOŘICOVÝ ŠNEK S PERNÍKOVÝM KOŘENÍM
Připravíme si základní kynuté těsto z čerstvého droždí. V malé misce rozdrobíme půlku kostky droždí a smícháme s 10 ml vlažného mléka, 1 lžičkou cukru a přidáme 2 lžičky hladké mouky. Necháme vzejít kvásek. 
V misce smíchejte 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 lžičku vanilky (nemusí být), 100 ml vlažného mléka a 100 ml vody.
V druhé velké míse smíchejte 400g mouky, 55 g cukru a špetku soli a přilejte kvásek a tekutý mix. Těsto zpracujte rukou. V případě, že těsto moc lepí, tak poprašte moukou a znovu zpracujte. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Na náplň budete potřebovat:
100g másla a 50g třtinového cukru a 3 lžíce perníkové koření - vše smíchat.Na pomoučněné desce rozválejte vykynuté těsto na obdélník a rozetřete na ně změklou náplň. Přeložit a rozdělit na tři pruhy. Já jsem použila kulatou formu a namotala tři pruhy do formy tak, aby vzniknul jeden velký mega šnek. Kynout jsem nechala v troubě než to vystoupalo na 170 C a pak jsem pekla asi 30 minut.

Recept na perníkové koření pro lidi žíjící v zahraničí zde 

image

Naše první návštěva v Norsku

Filip k nám dorazil ve čtvrtek odpoledne, kdy jsem byla ještě v práci a tak mě doma čekalo krásné překvapení. Shodou okolností jsem dostala v pátek a v sobotu volno, tak jsme mohli něco naplánovat na večer. Vyrazili jsme na večeři do vyhlášené italské restaurace v nejkrásnější části Sandefjordu. Celá restaurace je postavena na mole s výhledem na přístav a přijíždějící trajekty. Jídlo bylo však velmi průměrné a naprosto nedochucené - je to přesně ten důvod, proč mi tady do restaurací nechodíme. Naštěstí jsme měli s sebou úžasnou společnost a zklamání z jídla rychle zmizelo. Kluci šli pak ještě do naší místní pivotéky a já s Adamem domů. Druhý den jsme vymysleli výlet, ale já se ještě moc necítila na zdržování se venku po tom velkém nachlazení z bivakování. Šli tedy sami a strávili šest hodin koukáním na přijíždějící a odjíždějící trajekty na nedaleké vyhlídce. Počasí se ten den krásně umoudřilo, vítr a déšť zmizel a vykoukla krásná modrá obloha - ideální na sledování širého moře a mořské dopravy. Děkujeme za návštěvu.

Deník z Norska - září 2022
První bivakování s teplotou u bodu mrazu

Deník z Norska - zpět na celý seznam zápisků

Deník z Číny, deník z Dubaje, deník z Malajsie, deník z Norska

Jak se žije v Číně? Jak se žije v Dubaji? Jak se žije v Malajsii?                                                              
Více o naší zahraniční zkušenosti v deníku zde